Yeni Özel Hastaneler Yönetmeliği’nin Getirdiği Düzenlemeler

Bazı özel hastanelerdeki usulsüzler nedeni ile bebek ölümleri ile sonuçlanan, kamuoyunda Yenidoğan Çetesi olarak bilinen ve toplumsal infial yaratan skandalın ardından özel hastanelere yönelik düzenlemeler ciddi bir tartışma konusu oldu. Bunun üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık hizmeti sunum standartları yükseltmek ama cıyla hazırlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği, 30.01.2025 Tarihinde 32798 Sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikle Özel Hastane sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Yönetmelikle getirilen düzenlemelerin neler olduğuna ilişkin detayları aşağıda bilgilerinize sunuyoruz;

  • Uzman hekimlere, muayenehanelerini kapatmaları kaydıyla özel hastanelerde kadro şartı aranmaksızın çalışma imkanı getirildi. Böylelikle hastanelerin ruhsatlı çalışan hekim sayısına ek olarak, muayenehanesini kapatan hekimlere kadro şartı aranmaksızın çalışma olanağı sunulmuş olacak.
  • Özel hastanelerde eczane teknikeri, radyoterapi teknikeri ve elektronörofizyoloji teknikeri çalıştırılması zorunlu hale getirildi.  
  • Acil sağlık hizmetleri ve ilgili mevzuatı gereği ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerinden mevzuat hükümlerine aykırı olarak ilave ücret alınamayacak. Fahiş fiyat politikasının önüne geçilerek tüm özel hastanelerde standart fiyat uygulaması hayata geçirilecek. Fiyatlandırma, SGK tarafından belirlenen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) baz alınarak yapılacak.
  • Yılda 3 kez yapılan rutin denetimlerde kalite standartlarına uygunluk kontrol ediliyordu. Artık yalnızca kalite açısından değil, tıbbi işlemlerin içerikleri de denetime tabi tutulacak. Bakanlık tarafından kurulan 20 bilimsel komisyon, işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu değerlendirecek. 
  • Yeni yönetmelikle, hizmet alımına izin verilmiş hizmetler dışında hastane faaliyet izin belgesinde yer alan uzmanlık dallarındaki klinik hizmetler üçüncü kişiler eliyle gördürülemeyecektir. Yani özel hastanelerde yataklı servislerin, yoğun bakımların ve kliniklerde sunulan hizmetlerin devredilmesi yasak hale geldi. Bu birimlerin üçüncü kişiler eliyle yürütülmesinin tespiti halinde özel hastanelerin ruhsatları iptal edilecek.
  • Yer seçimi ve bina şartları uygunsuzluklarını gidermeleri için Bakanlıkça daha önce süre verilen ve bu durumları halen devam eden özel hastaneler ile mevcut binası 18/3/2018 tarihli ve 30364 sayılı mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre riskli olduğuna dair deprem raporu sunan özel hastanelerden, taşınmak ve/veya yerinde yeni bina yapmak isteyenlere ruhsatlandırma aşamasında Bakanlıkça belirlenen uzmanlık dallarında uzman tabip kadro sayısına yüzde 10 ve yatak sayısına yüzde 30 ilave edilecek. Bu hastanelerin, bulundukları ilden başka ile taşınmak istemeleri halinde bir sefere mahsus Bakanlıkça planlama kriterleri çerçevesinde uygun görülen illere taşınmasına izin verilecek.
  • Yüz kızartıcı suçlardan (kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıl veya daha fazla süreyle ya da devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçların ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar) hüküm giyen kişilerin özel hastane açması engellendi.
  • Sahipliğinde ruhsat iptali gerçekleşen kişilerin yeniden hastane açmaları 5 YIL süreyle kısıtlandı.
  • Özel hastanelerin “TÜSKA-Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü” tarafından akredite edilmesini zorunlu hale getirdi. Sağlıkta Akreditasyon Standartlarında 7 boyut ( Sağlık Hizmetleri   Hasta Deneyimi   Acil Durum Yönetimi   Sağlıklı Çalışma Yaşamı   Yönetim ve Organizasyon   Performans Ölçümü ve Kalite Geliştirme   Destek Hizmetleri) 32 bölüm, 58 standart ve 244 değerlendirme ölçütü yer alıyor. Bu akreditasyon belgesi üç yıllığına verilecek ve her yıl kontrol edilecek.
  • Özel hastanelerde hasta odaları, poliklinikler ve bekleme salonlarında hastaların geri bildirimde bulunabileceği “Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi” ile entegre karekod bulunması zorunlu hale geldi. Böylelikle vatandaşların özel hastanelerden aldığı sağlık hizmetinden memnuniyetini bildirebilmesi sağlanacak.
  • Özel hastanelere; talep etmesi halinde ilgili mevzuatında tanımlanan standartlara uygun olmak şartıyla en az beş, en fazla ise toplam yoğun bakım yatak sayısının %20’si kadar palyatif bakım yatağı ilave etmesine izin verilecek ve verilen palyatif yataklar ruhsata işlenecek. Böylelikle bakıma ihtiyaç duyan hastaların sağlık hizmetine daha kolay erişmesi hedeflenmektedir.
  • Özel hastanelere kendi sahipliğinde veya hizmet sözleşmesi ile en az bir acil yardım ambulansı bulundurmak zorunluluğu geldi. (bu madde 1/1/2026 da yürürlüğe girecek)

 

  • Usulsüzlüklerin önüne geçmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından özel hastanelerde yapay zeka destekli denetimler gerçekleştirilecek.

Explore Other Successful Projects